Båtvård

Uppdaterad 2014 04 13

avgifter och rutinerMed anledning av miljöinspektionen hösten 2013 uppmanar vi alla att sluta använda bottenfärger på båtarna!

Skälet till att sluta använda bottenfärgerna är framförallt den påverkan som blir på Runns vattenkvalitet dels genom de rester som ansamlas på hamnplan och som sedan spolas ut i sjön och dels genom att färgen släpper när båten ligger i vatten.

Om vi inte slutar att använda bottenfärger kan det leda till att vi antingen blir ålagda att bygga en spolpatta eller sanera hamnplan. ( Ev. både och.) En spolplatta är dyr att anlägga och förenad med fasta kostnader för att tömma brunnen som är ansluten till den.

Hur ska vi då hindra påväxten på våra båtar?

Sammanställning av diskussioner från möten i Hamn och materialsektionen hösten 2013 och våren 2014.

  • Flera medlemmar kan konstatera att påväxten på båtarna under segling i Runn är minimal, däremot blir de smutsiga. Flera i klubben har redan slutat använda bottenfärg och tvättar ”bara” av båten. Många använder troligen bottenfärg av gammal vana, och funderar inte över om det egentligen behövs.
  • Gelcoaten som ”plastbåtar” är täckta med har en lite porös yta, genom att måla den med en ”tät färg” (t.ex. epoxy) som sitter fast och är hård och glatt så kan ”påväxt” spolas bort med högtryck. Fluorcoat som säljs fungerar på samma sätt som annan bottenfärg så det är inget riktigt alternativ. En högtrycksspruta till kan införskaffas för tvätt vid upptagning.
  • Några har målat sin båt med epoxyfärg, de går att få i valfri kulör, så man fortfarande kan ha en annan färg på botten och en målad vattenlinje – om man tycker att det är snyggt.
  • Hör med färghandlaren om färg som är hård och glatt och som fungerar att måla med på ”gelcoat”.  ”Färg, är en djungel av produkter och vi i klubben kan inte säga vad som är bäst. Vi får alla prova oss fram.”