Om RSS

Runns Segelsällskap innebär sammanhållning och gemenskap för alla som tycker om segling året runt. Så fort isen har försvunnit är vi ute och seglar, när vattnet har övergått till stelnad form kommer skridskosegel och isjakter fram. RSS är Dalarnas äldsta aktiva idrottsförening, grundad 1891.

.

RSS-hamnen

Runns Segelsällskaps hamn ligger i Hälsinggården och är hjärtat i verksamheten. Här hålls seglarkurser, träningar, läger, skepparmöten, prisutdelningar, temakvällar, årsmöten, fester och andra aktiviteter. Huvuddelen av medlemmarnas båtar ligger i RSS-hamnen eller vid Hälsinggårdsbryggorna bredvid, men även i Källviken, Staberg och Ornäs finns RSS-medlemmar.

Stora Melpad – RSS klubbholme

Klubbens populära klubbö heter Stora Melpad och ligger ca 1,5 distansminuter från RSS-hamnen, mitt ute på Korsnäsfjärden. På ön finns en brygga i varje väderstreck så att det alltid går att lägga till oavsett vindriktning. Här finns också grill, dass, klubbstuga med sovloft, bastu och om man har tur, en sagolik solnedgång över Falu stad. På torsdagskvällar serveras ärtsoppa på ön. Midsommar firas här och ofta arrangeras även kräftskiva på Melpad. För barnen och seglarskolan är övernattning på loftet i klubbstugan ett äventyr. Bastun används flitigt både under sommar och vinter. Under soliga vinterdagar är ön ett populärt utflyktsmål.

Sjön Runn

Runn är ca två mil lång och sträcker sig från Falun i norr till Borlänge i söder, Ornäs i väster och Vika i öster. Runn är ett Stockholms skärgård i miniatyr med ett hundratal öar och många fjärdar och vikar. Det är alltså en omväxlande sjö att segla på. Även vintertid är sjön ett eldorado för långfärdsskridskoåkare med över tre mil plogade banor och stora ytor för skridskosegling, kite och isjakt.

Regattorna

RSS regattor är många och variationsrika med banseglingar och distanstävlingar. Den populäraste seglingen brukar vara Ornäsregattan som seglas mellan RSS-hamnen och Ornässtugan. Den anrika tävlingen Lindgrens Kanna har arrangerats ända sedan 1925. Till klubbens regattor är såväl nybörjare som erfarna seglare välkomna.

Klubben arrangerar också mästerskap i form av DM, NM, SM etc samt matchrace och tävlingar med radiostyrda segelbåtar (Micro Magic, DF65). RSS’are har också med framgång deltagit i Sveriges största havskappsegling, Gotland Runt, och ordnat ett antal eskaderseglingar på havet.

Kurser

Varje sommar får ett femtiotal barn och ungdomar lära sig seglingens alla konster och hur man beter sig på sjön. Vi arrangerar också kurser för äldre ungdomar och vuxna. Vill du lära dig segla, läs mer under rubriken ”Kurser”. Det är aldrig för sent. 

Välkommen till RSS!